top of page

FAQ FOR BUS ARRANGØRER

TIPS OG TRICKS TIL BUS ARRANGØRER

Vi har samlet en masse erfaringer fra de busser der har været afsted. Du bør følge de fleste af disse retningslinjer nøje.

Bemærk, siden er under løbende udvikling. Har du nogle informationer du sýntes mangler, så send os en e-mail på ukrainetodenmark@gmail.com

INDGÅ I KOORDINERET KØREPLAN:

Det er meget effektivt at indgå i vores koordinerede køreplan. Vi har etableret i Pick-up point til Danmark i Przemysl. Her er det vores mål, at der skal afgå en bus til DK hver dag kl 14. Vi er allerede tæt på at have fyldt alle dage i næste uge.
Ved at lave ensartede opsamlingspunkter og afgangstider, tilføjer vi yderligere tryghed til de mennesker der er skræmte.


ULTIMATIV REGEL NR 1! TAG ALDRIG ALDRIG AFSTED UDEN EN UKRAINSK ELLER RUSSISK TOLK! I KOMMER TIL AT KØRE TOMME HJEM UDEN EN TOLK! LÆS LIGE SIDSTE SÆTNING EN GANG MERE! :-)

Det kan være hensigtsmæssigt at have mere end 1 tolk, hvis det er muligt. Ved påstigninger kan der være mange spørgsmål på samme tid. Det kan nogen gange skabe en informationsprop, som kan give forsinkelser.
Det er ligeledes hensigtsmæssigt, at have en polsk tolk ombord, hvis dette er muligt til at kommunikere med eventuelle polske myndigheder, spørge om vej osv. Det polske politi er generelt meget hjælpsomme og flinke.


TING TIL TUREN: Tæpper, køresygepiller, hovedpinepiller, vådservitter i tilstækkeligt omfang, bleer. Har du adgang til insulin, kan det af og til være hensigtmæssigt at have lidt med. 

SNACKS: Nødder, kiks, småkager, müslibarer, chips, peanuts, noget sødt til børn, mælkesnitte, kaffe, the (de drikker meget The med meget store mængder sukker. Køb ekstra sukker). De spiser for det meste flere snacks en reel mad.

MAD: I de fleste busser, bliver der mest spist snacks og ikke så meget mad. Sandwiches er godt og man kan købe ind når man er ankommet i polen, så de er friske.

TIL BØRN: Bleer. Bamser, dukker, legetøj, malebøger (distraherer børnene fra at tænke på krigen). Hvis der er TV på bussen, så gerne noget børnetv til at distrahere børnene (Mickey Mouse, Teletubbies osv).

MUSIK: Det er godt at spille noget lav musik på bussens anlæg. Det skaber noget "fylde" i atmosfæren og er tryghedsskabende. Vælg noget easy listening, pop top40, evt noget "elevator musik".

MEDICINSK UDSTYR: Hav som minimum en førstehjælpskasse. Hvis man kender en læge (det gør de fleste), så kan man udleveret en lille medicin kasse med gængs medicin, hvis man spørger pænt. Har du adgang til insulin, er det hensigtsmæssigt at medbringe insulin.


OVERNATNING: 
Der er ekstrem spidsbelastning på overnatningsmuligheder i området omkring grænsen. Det er hensigtsmæssigt at søge overnatning cirka 100 km fra flygtninge hotspots. 
Gode steder at søge overnatning: 
https://www.airbnb.dk/
https://www.trivago.dk/


KOMMUNIKATION MED PASSAGERER
Denne side er lavet til at koordinere og kommunikere til passagerer. Samtidgt er den et værktøj til at drastisk minimere antal af opkald. Man kan få rigtig mange opkald med spørgsmål, fordi folk er bekymrede. Det er vores erfaring, at det er afgørende, at passagerer med konkrete spørgsmål kan kontakte en Ukrainsk eller Russisk talende person per telefon eller Telegram. Vi opfordrer alle til at kommunikere på skrift og ikke ringe! Det tager meget fokus og energi når folk ringer. Derfor opfordrer vi altid til at kommunikere på sms/app. Når der bliver booket en plads, bliver der sendt en E-mail med meget grundige instruktioner. Disse grundige instruktioner er med til at DRASTISK minimere antallet af opkald og henvendelser. Samtidigt kan passagerer se når bussen er fuld og der er mulighed for at booke venteliste, hvis der er nogle no-shows.


SPROG BARRIERE
For at gøre tingene lettere, så skal busserne oplyse hvilken type tolke de har med i bussen. Samtidigt skal passagere oplyse hvilke sprog de taler. En del Ukrainere forstår lidt Engelsk. Nogle kan også tale engelsk, ret god faktisk. Derfor er det en nyttig information for dig, at vide hvilke Ukrainere der taler engelsk på bussen. De kan hjælpe som tolke, hvis jeres egne tolke har travlt.


TELEGRAM APP
I Ukraine kører meget kommunikation via Telegram App. Dette er en app lidt ligesom WhatsApp, men i Ukraine bruger de det også til nyheder. Dette skyldes at Ukrainske hjemmesider bliver hacket og saboteret. Telegram App er "bygget" på en måde, så Russiske hackere ikke kan lukke ned for den. Det er derfor vigtigt at jeres kontakt person på bussen installerer Telegram og lige lærer appen at kende. Det er også tilrådeligt at benytte WhatsApp, smat oplyse både WhatsApp og Telegram ved tilmelding af bussen.


NO SHOWS
Man er nødt til at forberede sit mindset på at være MEGET fleksibel. Det er en meget dynamisk og uforudsigelig situation som vi alle sammen står i. Især de ukrainske flygtninge. Der kan være lange køer ved grænsen, angreb fra Russiske soldater m.m. som gør at de ikke når bussen. Vi oplyser alle der booker plads om, at give bussen besked ved mulige noshows eller forsinkelser.


FORSINKELSER
Man skal have et meget tidsmæssigt fleksibelt mindset. Der er et stort pres på området omkring grænserne. Man skal være indstillet på voldsomme forsinkelser kan forekomme. Også vær forstående overfor at andre kan løbe ind i udforudsete hændelser. Lad det ikke frustrere dig, det er en del af processen.


ANKOMST TIDSPUNKT
Vi anbefaler man ankommer minimum 4 timer inden afgang. Det er hensigtsmæssigt at oplyse ved tilmelding hvornår bussen ankommer og om passagerer kan vente i bussen inden afgang. Når de kommer over grænsen har de ikke noget sted at tage hen og der er tit fyldt helt op alle steder. Derfor er det rart, hvis de kan vente i bussen, især for ældre og familier med børn.


FORBERED JER MENTALT
På turen der ned, er det godt at lære hinanden lidt at kende og finde sine roller. Det er godt at tale om, hvad i forventer der skal ske og hvilke ting er i nervøse over. Det giver en tryghed på bussen, når man sammen forarbejder de følelser og bekymringer man har. Det er meget forskelligt hvordan turerne forløber. Der kan en gang i mellem forkomme personer der er traumatiseret. Nogle personer kan virke forvirrede og meget nervøse. Det er vigtigt at udse disse personer og forsøge at gøre dem trygge. Man kan se eksempler på reaktionsmønstre som vi ikke forstår. Enten pga stress, traume eller kulturelle forskelle.


KULTURELLE FORSKELLE
I bør ALTID tale grundigt med en Ukrainer om kulturelle forskelle. De kulturelle forskelle er oftest størst for personer der bor på landet. Ukraine er relativt vestligt i mange henseender, men de har visse kulturelle forskelle, som for os kan være svære at forstå og tolke. Det er for omfattende at beskrive dette her. Det fungerer bedst, hvis i taler med en Ukrainer omkring dette emne.


PICKUP POINTS:
OBS! Hvis du kender nogle favorable pickup points, så hører i gerne fra dig. Hvis du har kontakt med det lokale politi, så spørg gerne ind til, hvor de helst ser man holder. Disse informationer er meget vigtige for os at kende! 

Vi kan herunder anbefale nogle pickup points. Her har flere busser til Danmark afgået og det giver mening, at busserne afgår kontinuerligt fra de samme punkter. Samtidigt accepterer lokale myndigheder disse punkter og der er ofte god plads til bussen, samt ingen tidsbegrænsning for hvor længe man kan holde der.
 

Parking przy Muzeum AK, Rakowicka, 30-001 Kraków, Polen
GOOGLE MAPS

Parkowa 5, 22-175 Dorohusk-Osada, Polen
GOOGLE MAPS

Jana III Sobieskiego 5, 22-680 Lubycza Królewska, Polen
GOOGLE MAPS


EURO-STYL, UL. Batorego 5, Przemyśl, Polen (dansk bus hver dag kl 14)

GOOGLE MAPS
 

Denne plads i Przemysl er anbefalet af det lokale politi. Der er en god holdeplads til busser og busser kan holde her længe. Flygtninge kender afgangstedet. Vi forsøger at koordinere at en dansk bus afgår herfra hver dag kl 14.

Arrangør FAQ: FAQ
bottom of page